Uppdatering

Det har varit två hektiska veckor här på Nordiska Hund, och uppdateringarna här på bloggen har skrikit med sin frånvaro. Därför ska jag nu försöka sammanfatta lite om allt som varit.

Carola och Dorothea åkte hemåt i morse vid 4-5tiden, och det känns faktiskt riktigt vemodigt. Förrutom att vi har tränat och testat hundarna hela dagarna, så har vi även umgåtts, promenerat, varit i fjällen och bara haft det trevligt.

I tisdags åkte vi upp till Ullådalen i Åre, där det var strååålande väder och massa snö. Hundarna njöt utav bara den.

Det var riktigt skönt att ha en ledig dag, både för oss och hundarna. 🙂

Men för att prata lite om projektet… Det är alltså ett vetenskapligt projekt där vi ser om det är möjligt att lära hundarna att känna brunst hos kor. Tidigare så har vi tränat på vaginala prover och urin, och det var väldigt enkelt för hundarna. Men då kom plötsligt frågorna om det är särskillt smart att ha hundarna springandes inne hos korna, och då speciellt bakom dem? Det är en stor skaderisk för hunden, då korna kan sparka och trampa på dom. Då kom man fram till att det bästa vore om hundarna kunde springa och söka framför korna medans dom åt. Därför började vi att träna på saliv från korna, och detta visade sig genast vara mycket svårare för hunden. Absolut inte omöjligt, men mycket svårare.

Vi har nu tränat på det i nästan 2 veckor, och resultatet skriver jag ur efter att det är publicerat i en vetenskaplig artikel. Hundarna som var med i testet var labradorerna Maxi och Laila, bergern Bambi, berner sennen Alfons och border collien Collie.
Men förrutom ko-projektet så har vi även hållt på med ett annat intressant projekt. Det handlar också om brunst, men bland ett helt annat djurslag (vilda djur). Vilken art det är kan vi inte gå ut med innan artikeln är färdig, men det var en väldigt bra träning och testerna visade på höga procent! I det projektet hade vi schäferblandningen Cilla och tyska jaktterriern Chiquita. Riktigt duktiga hundar må jag säga! 🙂

I båda projekten så jobbade vi på tre olika slags laboratorium. Först på den vanliga plattformen, där vi lärde in rätta dofterna kontra störningar, och sedan körde vi testerna på våran testplattform och golvbanan.

I måndags var vi även i väg till Krångede och hälsade på en kobonde där. Korna var totalt orädda för hundarna, och hundarna jobbade på bra. Flera hundar fick miljöträna, och labradoren Maxi fick träffa korna i brunst, som hon jobbade bra med.

Det blir intressant att planera hur vi ska arbeta med kohundarna i framtiden, och vi kommer att åka ner till Berlin för att följa upp det hela.

Dessutom är vi på Nordiska Hund inbjuden till att delta på en vetenskaplig konferens i Berlin i februari nästa år, och då prata om våra egna projekt. Så det gäller att börja planera! 🙂

0 Responses to “Uppdatering”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: